AVTODOREXPO

dates will be defined later

Кабмін схвалив законопроект для державно-приватного партнерства

дорожнє будівництвоКабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні схвалив законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання бюджетних відносин при реалізації договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, в тому числі концесійних договорів». Про це повідомляє Мінінфраструктури.

Законопроект регулює питання впровадження довгострокових бюджетних зобов’язань при реалізації проектів державно-приватного партнерства.

«Ми хочемо залучити приватних інвесторів на ринок українських автодоріг. Для цього вже розроблена перша програма ДПП в дорожній галузі, в рамках якої на першому етапі ми відновимо 6 потенційних пілотних ділянок доріг загальною протяжністю 1400 км. Однак для її реалізації необхідно прийняття законопроекту щодо врегулювання умов та особливостей укладення довгострокових бюджетних зобов’язань в рамках здійснення державно-приватного партнерства», – повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За словами міністра, законопроект передбачає можливість платити за побудовану за рахунок приватних інвестицій інфраструктуру в розстрочку протягом 20-30 років. При цьому, оплата буде здійснюватися після завершення будівництва або реконструкції автодороги і залежати від її подальшого якісного утримання.

«Дороги не будуть платними для громадян. За інфраструктуру буде платити держава, але в розстрочку протягом 20-30 років. Якщо дорога не буде утримуватися відповідно до встановлених стандартів, платіж інвестору з боку держави зменшується на відповідний розмір штрафів, які визначаються договором», – додав Криклій.

Відзначається, що законопроект був розроблений Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України за підтримки Групи Світового Банку.

Нагадаємо, на умовах державно-приватного партнерства хочуть розвивати і утримувати до 25 відрізків доріг в Україні. Це передбачається першою програмою ДПП в дорожній галузі України. У перспективі вона повинна буде охоплювати близько 4 тис. км доріг різних категорій в різних частинах країни.

Як повідомлялося раніше, на 2021 рік «Укравтодор» планував ремонт і будівництво 6800 км доріг державного значення, а також впровадження моделі ДПП у дорожній сфері.

 

Джерело: cfts.org.ua

Share on social networks