AVTODOREXPO

dates will be defined later

Коли на дорогах з’явилась перша дорожня розмітка?

Кожен, хто керує автомобілем, знає, для чого призначені лінії на асфальті: звичайно ж, для забезпечення рівномірного та безпечного руху. Але як вони з’явились?
Першою дорогою з розміткою була дорога Трентон – Рівер – Роуд в окрузі Вейн у США, штат Мічиган, яка датується 1911 роком. Винахідником дорожньої розмітки вважається Едвард Хайнс, на той час голова дорожньої ради округу Вейн. Він запропонував цю ідею після того, як побачив дірявий молоковоз, що їхав по дорозі, як повідомляє Департамент транспорту штату Мічиган. За цю ідею Хайнс був посмертно включений до Зали пошани Мічиганського транспортного департаменту в 1972 році.
Перша дорожня розмітка у вигляді білої лінії з’явилася у Великій Британії у 1918 році, згідно з книгою «Дорожні знаки та їх значення». Ця ідея швидко прижилася, але розмітка не була визнана протоколом безпеки дорожнього руху до 1926 року.
У 30-х роках лінії використовували не лише для того, щоб повідомити, скільки доведеться їхати. У часи, коли світлофорів не існувало, суцільні білі лінії слугували знаками зупинки та іншими попереджувальними сигналами, які часто обслуговували поліцейські, щоб допомогти спрямувати рух.
Жовті лінії, тим часом, з’явилися лише в 1950-х роках, згідно з книгою «Дорожні знаки та їх значення» (Traffic Signs and Meanings). У цей час на дорогах одночасно використовували два кольори: білий – для спрямування руху в одному напрямку, а жовтий – для двостороннього руху.
У 1956 році з’явилася пунктирна лінія, яка принесла з собою цілий набір нових правил для обгону інших автомобілів на дорозі.

 

Джерело: travelandleisure.com

Share on social networks