АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

У Генуї відкрили «розумний» автомобільний міст

будівництво мостів

В італійському місті Генуя відкрили новий автомобільний міст через річку Польчевера, замість мосту, що трагічно зруйнувався два роки тому. Проектував його відомий архітектор Ренцо П’яно.

Старий міст Моранді проходив над річкою Польчевера і залізничними шляхами. З’єднував дві частини Генуї та поєднував Лігурію з портом і основними європейськими транспортними коридорами. Названий на честь інженера Ріккардо Моранді, відомого своєю любов’ю до залізобетону. 14 серпня 2018 року один з прольотів мосту зруйнувався разом з десятками автомобілів на ньому. Майже через рік решту мосту підірвали, щоб побудувати новий, який тепер називається Сан-Джорджо.

За проектування і будівництво мосту взялася спеціально для цього створена компанія Pergenova, спільне підприємство Salini Impregilo і Fincantieri Infrastructure. Архітектор проекту, знаменитий на весь світ генуезець Ренцо П’яно – один із засновників стилю хай-тек. Автор Центру Помпіду в Парижі, а також лондонського хмарочоса The Shard.

Сан-Джорджо – це «розумний» міст: стежити за станом всіх частин конструкції будуть роботи, а освітлювати – фотоелектричні панелі, які живляться сонячним світлом і забезпечують міст енергією.

Віадук довжиною трохи більше кілометра складається з 19 сталевих і бетонних прольотів, його підтримують 18 опор. Сталева частина мостового полотна шириною 26 метрів виготовлена з листів різної товщини. Міст виситься над землею на 45 метрів.

Міст вартістю 202 млн євро побудували всього за рік. Стійкість і довговічність конструкції забезпечує металевий каркас. Всього на спорудження пішло 24 тисячі тонн сталі – цього вистачило б на три Ейфелеві вежі.

Джерело: cfts.org.ua

Поділитися в соцмережах