АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Укравтодор пропонує створити в Україні три види платних доріг

Укравтодор зробив черговий крок до розвитку в Україні платних доріг і запропонував проект постанови Кабінету міністрів про затвердження Порядку експлуатації платних автомобільних доріг загального користування. Документ аналізує Юридична газета.

Загалом, постанова доволі невелика – основний її зміст зводиться до підпунктів 3.1 та 3.2, які, власне, і визначають процедуру експлуатації платних автомобільних доріг. Отже, відповідно до цього проекту, дорога переходитиме у статус платної протягом 30 днів з моменту опублікування відповідного рішення КМУ про її віднесення до платних. У цьому рішенні обов’язково має міститися така інформація:
– Початок та кінець дороги або ділянки, що має стати платною;
– Протяжність цієї дороги чи ділянки;
– Перелік пересічень дороги іншими дорогами;
– Основні технічні характеристики альтернативного безоплатного проїзду.

Платні дороги будуть поділятися на три види – залежно від способу стягнення оплати з водіїв: відкриті, закриті та змішані. Дороги із відкритою системою будуть огороджувати, а оплату стягуватимуть при в’їзді на неї. Дороги із закритою системою навпаки передбачатимуть оплату при з’їзді з неї, а сама дорога буде огороджена. Які саме ознаки відкритих і закритих доріг у собі будуть поєднувати змішані дороги, зі змісту проекту незрозуміло.

У супровідних документах до проекту постанови також можна знайти обґрунтування не лише ухвалення цього проекту, але й потреби створення платних доріг в Україні. У відомстві зазначають, що це один із кроків до відновлення дорожньої інфраструктури, а точніше – спосіб отримати гроші на відповідні заходи.

Так, за підрахунками Укравтодору, «для відновлення дорожньої інфраструктури України потрібно близько 1 трлн грн (40,8 млрд дол. США) протягом 10 років. За останні 5 років уряд виділив 1,2 млрд дол. США на рік на всю дорожню інфраструктуру, що свідчить про недофінансування заходів з оновлення та обслуговування доріг у розмірі близько 2,8 млрд дол. США на рік». І частину цих коштів планують залучити саме за рахунок платних доріг.

Цікавим також є прогноз відомства щодо впливу проекту на зацікавлені сторони – зокрема, на населення. Так, на думку Укравтодору, люди відчують позитивний вплив від запровадження платних доріг через «підвищення доступності до автомобільних доріг з належним транспортно-експлуатаційним станом».

 

Джерело: sud.ua

Поділитися в соцмережах