АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Британська компанія виготовляє РАП із додаванням подрібнених покришок

Британська підрядна компанія Huyton Asphalt за два роки знизила свої викиди CO2 на 100 тонн під час виробництва асфальту. Цей об’єм еквівалентний викидам від автомобіля, що проїхав 826 тисяч кілометрів. Від місцевої влади Ліверпуля компанія цього року отримала 33 підряди на утримання швидкісних доріг.
У 2020 році Huyton Asphalt почала використовувати суміш HALO – низько-вуглецевий асфальт, який уклали з того часу на 50 дорогах Ліверпуля. Змінивши принцип того, як асфальтова суміш виготовляється та укладається, компанія отримала сталу технологію, яка до того ж зменшує викиди вуглецю. На відміну від традиційного асфальту, HALO є сумішшю із нижчою температурою та виготовляється із рекультивованого покриття (RAP) і подрібнених автомобільних покришок. В результаті продукт має суттєві екологічні переваги, завдяки тому що відчутно знижує викиди парникових газів без погіршення якості чи ефективності виробництва.
Ця технологія також базується на принципах так званої циркулярної економіки – компанія збирає сировину, знаходить спосіб її вторинного використання та переробляє. Зокрема, Великобританія щороку генерує 55 мільйонів покришок, які мають іти на смітник. Технологія HALO передбачає використання подрібненої зношеної автомобільної «гуми» для модифікації теплих асфальтових сумішей. Це ще й допомагає знизити на 8% об’єми викидів вуглецю. Таким чином, зношені покришки перетворюються на покращені дороги.
Загалом, компанія-виробник асфальту HALO інвестувала понад £4 мільйони у дослідницькі проєкти, пов’язані з екологією. Окрім сумішей на покришках, вона вклала кошти у проєкти заводів із живленням на електриці та HVO – рослинному невикопному біопаливі.

 

Джерело: highways-news.com

Поділитися в соцмережах