АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Які дороги відремонтують у 2020 році

У 2020 році на автомобільні дороги з держбюджету спрямують рекордну суму. Крім цього, «Укравтодор» планує брати кредити, щоб відремонтувати якомога більше трас.
Які дороги зроблять у 2020 році – в матеріалі сайту «Сегодня».

На дороги цього разу виділили рекордну суму – 69,7 млрд. грн. Це на 15,2 млрд більше, ніж було в 2019-му, але менше, ніж повинно бути (73,7 млрд грн.).

Планувалося, що у 2020 році 100% акцизів з пального направлять на дороги. Але під час прийняття держбюджету фінансування трохи скоротили.

«Спочатку планувалося, що в Дорожній фонд піде 100% акцизів. Але під час прийняття бюджету частину грошей направили на інші цілі. За фактом, до Фонду буде перераховано близько 90% акцизу. Наскільки це відіб’ється на планах по ремонту доріг, буде залежати від того, чи вийде знайти додаткові джерела фінансування», – пояснив Олександр Кава, екс-заступник міністра інфраструктури.

Із 73,7 млрд грн. направлять у Дорожній фонд 69,7 млрд. Найбільше витратять на дороги державного значення – 38 млрд грн. А на місцеві дороги – 22,2 млрд грн. Трохи більше 3 млрд грн. піде на забезпечення безпеки на дорогах. Ще 6,3 млрд «Укравтодор» повинен заплатити за боргами.

У 2020 році буде відремонтовано понад 4000 км доріг державного і місцевого значення, поділилися в «Укравтодорі». Частину доріг зроблять за рахунок міжнародних фінансових організацій.

«Нам необхідно більше ресурсів, щоб показати якісні зміни по всій країні. Ми з урядом і Міністерством фінансів знайшли можливість додатково направити на ремонт доріг 20 млрд грн кредитів під державні гарантії. У Верховній Раді вже зареєстровано два законопроекти, прийняття яких допоможе використовувати ці кошти», – розповів сайту «Сегодня» керівник «Укравтодору» Олександр Кубрак.

Які дороги відремонтують
Основні проекти «Укравтодору» у 2020 році:
– будівництво першої черги мосту через Дніпро в Запоріжжі;
– реконструкція траси Н-31 Дніпро – Решетилівка;
– реконструкція швидкісного шосе Північної об’їзної дороги Житомира по трасі М-06;
– продовження проекту GO Highway (у Вінницькій і Хмельницькій областях);
– завершення реконструкції дороги М-03 на ділянці Лубни – Полтава – Валки;
– завершення будівництва Південно-Західного об’їзду Полтави;
– капітальний ремонт траси М-01 на ділянці Київ – Кіпті;
– ремонт траси Н-23 на ділянці Кропивницький – Кривий Ріг;
– завершення ремонту траси Н-11 Дніпро – Кривий Ріг – Миколаїв та інші.

Також будуть проведені міжнародні тендери і очікується початок робіт на проектах капітального ремонту траси М-05 Київ – Одеса в Черкаській області та будівництво Північного об’їзду Львова за рахунок кредитів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).
«Ми ставимо перед собою дві зрозумілих завдання – це якісні дороги і відсутність корупції. 2020 рік буде роком важливих змін, які необхідні для досягнення поставлених цілей. Ми вже проводимо повне оновлення керівного складу. Без цього неможливо подолати корупцію і рухатися далі. Наступним кроком буде створення рівних і прозорих тендерних умов – ми працюємо над розробкою типової документації, яка дасть всім гравцям ринку однакові шанси на виграш. Ще одним пріоритетним завданням є забезпечення незалежного контролю якості доріг, який можливий при роботі з іноземними експертами. Ну і, звичайно, 2020 рік стане роком масштабного залучення коштів МФО (Міжнародні фінансові організації. – Ред.) на ремонт доріг», – розповів Олександр Кубрак.

Нагадаємо, уряд поставив мету за найближчі п’ять років відремонтувати основні дороги в Україні – а це 24 тис. км.

Джерело: Сьогодні

Поділитися в соцмережах