АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Дороги «Великого будівництва» будуть безкоштовними

У Державному агентстві автомобільних доріг України («Укравтодор») запевняють, що дороги, побудовані в рамках президентської програми «Велике будівництво», завжди будуть безкоштовними.

Як повідомляється на сторінці «Укравтодору» в соціальній мережі Facebook, зараз в соцмережах поширюється інформація про те, що ряд доріг, оновлених і побудованих в рамках «Великого будівництва», стануть незабаром платними. Відомство спростувало цю інформацію, заявивши: «Дороги Великого будівництва завжди будуть безкоштовними».

В «Укравтодорі» нагадали, що 23 грудня урядом затверджено постанову, яка встановлює максимальний розмір плати за разовий проїзд по дорогах, які побудовані в рамках концесії.

«В Україні ще немає жодної побудованої на кошти приватних інвесторів дороги. Тобто жодна з доріг «Великого будівництва» в цьому році не може стати платною. Єдина мета постанови – створити умови для початку діалогу з інвесторами щодо реалізації концесійних проектів в Україні», – йдеться в повідомленні.

Також в «Укравтодорі» відзначили, що будівництво концесійних платних доріг обов’язково передбачає наявність безкоштовної альтернативи. Крім того, у відомстві назвали помилковими повідомлення ЗМІ про конкретні ділянки доріг, проїзд по яких нібито стане платним, і пояснили, що це пілотні проекти державно-приватного партнерства (ДПП), і в постанові про них мова не йде.

У листопаді «Укравтодор» спільно з IFC (Всесвітній банк) і Міністерством інфраструктури України презентували програму державно-приватного партнерства у дорожній галузі.

«На першому етапі планується передати інвесторам 6 пілотних ділянок доріг загальною протяжністю 1400 км. На цих ділянках інвестор не має права стягувати плату за проїзд, зате він буде заробляти на придорожній інфраструктурі та availability payments (платі за доступність) з Державного дорожнього фонду», – йдеться в повідомленні.

 

Джерело: kurs.com.ua

Поділитися в соцмережах