АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

В Україні з’явився стандарт заспокоєння дорожнього руху

острівець безпекиВ Україні розробили стандарт заходів і засобів для заспокоєння дорожнього руху. З 1 листопада на дорогах почнуть використовувати острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери і розділові смуги. Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію «Укравтодору».

«Вимоги нового стандарту закладають комплексний підхід до створення системи безпечних умов руху по дорогах і вулицях», – йдеться в повідомленні.

Засоби заспокоєння дорожнього руху встановлюються не тільки для зменшення швидкості, а головним чином для забезпечення рівномірності транспортних потоків. При цьому, особлива увага приділяється ділянкам, де автомобільні потоки конфліктують з пішохідними і велосипедними.

«Досі існував тільки один засіб заспокоєння руху – так званий «лежачий поліцейський». Всі інші усталені світові практики інженери-проектанти застосовували тільки на свій страх і ризик. Змінені стандарти дозволять установлювати роздільні острівці або смуги, бордюрні розширення, чокери і острівці безпеки. Вони проектуються при ремонті або модернізації існуючих доріг і вулиць, а також при будівництві та реконструкції», – додали в «Укравтодорі».

Спеціальні об’єкти заспокоєння трафіку «Укравтодор» почав активно використовувати з 2017 року. На автодорозі Одеса-Рені побудували «острівець безпеки», який дозволить знизити кількість ДТП, які тут виникали через порушення швидкісного режиму. А в Полтавській області ввели перший інженерний об’єкт, покликаний уповільнити трафік на в’їзді в населений пункт.

Пізніше Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України внесло пропозицію в ДБН про дороги загального користування для облаштування технічних засобів заспокоєння трафіку при в’їзді в населені пункти.

 

Джерело: cfts.org.ua

Поділитися в соцмережах