АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Латвія й Естонія приступають до проекту зі створення «розумної» дороги

Шосейні департаменти Естонії і Латвії приступають до спільного проекту вартістю 2,6 млн євро, який спрямований на те, щоб зробити рух по міжнародній трасі Таллінн-Тарту-Лухамаа-Рига більш безпечним і рівномірним, дозволивши заощадити час поїздки.

В рамках проекту в період з 2020 року по 2022 рік на трасі Таллінн-Тарту-Лухамаа-Рига, на ділянках в Естонії і Латвії побудують різні рішення в області інтелектуальної транспортної системи (ITS) для управління рухом та оповіщення водіїв, повідомив департамент шосейних доріг.
Відзначається, що траса Таллінн-Тарту-Виру-Лухамаа E-263 – це дорога європейської транспортної мережі TEN-T, що зв’язує Естонію і Латвію.

«Побудована в рамках проекту система динамічного управління рухом і оповіщенням водіїв дозволить використовувати відповідні погодні та дорожні умови обмеження руху, а взимку за сприятливих умов дозволить встановлювати більш високу швидкість руху, до 110 км/год, що призведе до істотної економії часу в поїздках», – зазначив директор з розвитку інтелектуальних транспортних систем департаменту шосейних доріг Кристьян Дуубас.

За допомогою дорожніх знаків зі змінною інформацією буде забезпечено інформування водіїв у небезпечних ситуаціях і при появі перешкод на дорозі. Ці знаки будуть добре помітними і дозволять найбільш безпечним чином «спілкуватися» з водіями, вчасно і в потрібному місці передаючи їм необхідну інформацію.

Естонські та латвійські рішення не будуть ідентичними, але обидві країни орієнтувалися у своєму виборі на те, щоб технології були транскордонними і взаємно інтегрувалися. Відомства також складуть у співпраці проактивний транскордонний план організації руху, щоб міжнародний рух був і в складних умовах максимально рівномірним.

Роботи почнуться в Естонії зі складання попереднього проекту рішень ITS і займуть 5 місяців.

Проект триватиме до листопада 2022 року. ЄС покриє 81% вартості проекту.

 

Джерело: cfts.org.ua

Поділитися в соцмережах