АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Укравтодор зможе втілювати довоєнні плани по ремонту доріг

В середині червня Президент Володимир Зеленський підписав законопроект №5656, який Верховна Рада ухвалила 1 червня. Ним було надано привілеї будівельним компаніям по ремонту автомобільних доріг.
У законопроекті мова йде про те, що на період дії воєнного стану в Україні розпорядники та одержувачі бюджетних коштів можуть брати бюджетні зобов’язання відповідно до укладених раніше договорів, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов’язань попередніх років, та з умовою відтермінування таких оплат до відновлення ставок податків і скасування податкових пільг. Тут йдеться про кошти Державного дорожнього фонду та забезпечення ремонту доріг державного і місцевого значення.
Також у документі закладено послаблення у сплаті податків для компаній, які займаються ремонтом доріг. Зокрема, такі компанії звільняться від відповідальності за несвоєчасну сплату податків, які вони мають сплачувати протягом 5 робочих днів пропорційно до отриманих від держави коштів – це буде дозволено сплачувати не пізніше останнього дня третього (3) місяця після припинення або скасування військового стану в Україні.
Відповідно після завершення військового стану компаніям, що ремонтують дороги платити податки потрібно буде як і раніше.
Такі нововведення дозволять Укравтодору відновити ремонти доріг по Україні за раніше укладеними контрактами.
Завдяки законопроекту № 5656, Укравтодор отримує можливість продовжувати ремонти доріг за довоєнними планами. Але це буде робитися із відстрочкою сплати підрядникам за виконані роботи – Укравтодор зможе накопичувати борги, за якими сплатить із Державного дорожнього фонду вже після війни. Відповідно, підрядники, що наразі будуть виконувати роботи за власні кошти, отримують податкові пільги до тих пір, поки Укравтодор не погасить перед ними борги.
Наразі ремонт доріг, пошкоджених в результаті бойових дій, відбувається за рахунок інших коштів, а саме виділених Кабінетом міністрів України із резервного фонду держбюджету, тому мова йде саме про продовження реалізації довоєнних планів Укравтодору.

 

Джерело: dengi.informator.ua

Поділитися в соцмережах