АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

ЄС включив українські шляхи до Транс’європейської транспортної мережі

Європейська Комісія внесла зміни до індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), включивши в неї українські логістичні шляхи. Про це на своїй офіційній фейсбук сторінці пише Міністерство інфраструктури.
«Це рішення є стратегічним кроком у процесі інтеграції України в ЄС та сприятиме реалізації ініціативи «Шляхи солідарності» щодо експорту української аграрної продукції та доставки гуманітарної допомоги в Україну», – зазначає відомство.
Зокрема, у мапі TEN-T внесені наступні зміни:
– Північно – Балтійський коридор продовжено через Львів та Київ до Маріуполя;
– Балто – Чорноморсько – Егейський коридор продовжено через Львів, Чернівці (Румунію і Молдову) до Одеси
– коридори Балтійське море – Адріатичне море та Рейн – Дунай проходитимуть через Львів.
Включення логістичних маршрутів до мережі TEN-T дозволить усунути наявні перешкоди при проведенні логістичних операцій, залучити європейські інвестиції для модернізації транспортної інфраструктури та отримати доступ до інструментів допомоги ЄС у питанні розбудови української частини мережі TEN-T. Україна також зможе розвивати мультимодальні перевезення, зменшити логістичні витрати та підвищити якість послуг при перевезенні товарів.
Водночас, Єврокомісія виключила з мережі TEN-T російські та білоруські маршрути, та понизила в статусі маршрути на території ЄС на стиках з цими країнами-агресорами.
Транс’європейська транспортна мережа (TEN-T) створюється Євросоюзом з метою з’єднання Європи з заходу на схід та з півночі на південь мережею автодоріг, залізниць, аеропортів та водних шляхів. Розвиток транспортної системи відбуватиметься в два етапи: до 2030 року має бути завершено побудову «ключової» мережі та до 2050 року – «загальної» мережі.
Україна увійшла до TEN-T у 2017 році. Відповідно до Індикативного Інвестиційного Плану Європейської Комісії розвитку TEN-T коридорів, до 2030 в Україні планується реалізувати проєкти на загальну суму 4,45 млрд євро. Це найбільший показник серед всіх держав «Східного партнерства» ЄС.

 

Джерело: facebook.com/MinInfra.UA

Поділитися в соцмережах