AVTODOREXPO

dates will be defined later

У селі на Буковині місцеві жителі профінансували ремонт дорогу

Частина жителів сіл Котелеве та Черленівка Чернівецької області зібрали понад 400 тисяч гривень на ямковий ремонт частини автошляху Маршинці – Форосна – Довжок. За ці гроші підрядник відремонтував десять кілометрів на ділянці, яка пролягає через одне із сіл.
Роботи провели за ініціативи місцевих мешканців, адже дорога була у поганому стані.
Збирати гроші на ремонт дороги почали на наприкінці липня. До збору долучилися понад дві сотні жителів сіл та місцеві підприємці. Давали на ремонт від кілька сотень гривень до сотні євро.
«Дорога була дуже поганою: там дірка за діркою, ямка за ямкою. Є багато людей, які вважають, що ця дорога потрібна. Тому й виділили гроші», – кажуть місцеві жителі.
Востаннє дорогу ремонтували у 2021 році – тоді це теж робили за гроші місцевих жителів. Староста села Котелеве Володимир Заліско каже, на дорозі знову почали з’являтися ямки, тому, якби ремонт відтермінували до весни, дорога могла б сильніше зруйнуватися.
«Дехто казав, що ямковий ремонт неефективний. Але ефект є. Річ у тім, що новий асфальт, який ми ставимо, свіжий і не вигорає. На дорогах, яким 30-40 років, смола вигорає й сиплеться. Якщо мороз чи волога, то розсипається. Практика показує, що ті клаптики, де ямковий ремонт, так і стоять, а старий асфальт псується», – каже староста.
Заліско каже, через зростання цін на матеріали звернулися за допомогою з фінансуванням до Черленівського старостати. Завдяки цьому вдалося зібрати з жителів двох сіл понад 400 тисяч гривень, каже староста села Черленівка Олександр Ротар. За частину цих грошей знайшли підрядника, який провів ямковий ремонт на десяти кілометрах. Для цього знадобилося 80 тонн асфальту. За решту грошей планують намалювати розмітку та встановити «лежачих поліцейських».
Територією Новоселицької громади проходять багато доріг. Начальник обласного управління інфраструктури, капітального будівництва та експлуатації доріг Іван Микитюк розповів, що громада зверталася щодо їхніх ремонтів – пріоритетною визначили об’їзну дорогу Новоселиці, щоб вантажівки не їздили центром міста.
Микитюк каже, цьогоріч з держбюджету не виділяли субвенцію на ремонт доріг, а гроші з акцизу на пальне, якими формують дорожній фонд, спрямовують на потреби армії. Через це мають змогу лише утримувати дороги й орієнтуються на найбільш критичні.
«Ми знайшли можливість виділити з бюджету області 100 мільйонів гривень на утримання доріг місцевого значення, щоб хоча б зберегти наявну мережу. А мінімальна потреба на утримання усієї протяжності наших доріг – а це 2042 кілометри – орієнтовно 500 мільйонів. [Дорога у Котелеве] не була у настільки критичному стані, в якому перебувають дороги на інших напрямках», – каже Микитюк.
Водночас у селі Котелеве потрібно відремонтувати ще 800 метрів дороги. Для цього планують продовжити збір або звертатися за підтримкою до місцевого підприємства, каже староста.

 

Джерело: suspilne.media

Share on social networks