AVTODOREXPO

dates will be defined later

На Буковині ремонтують дорогу до пункту пропуску з Румунією

У високогірному селі Чернівецької області ремонтують дорогу та автомобільні мости до пункту пропуску «Шепіт». Село межує з Румунією – тут планують відновити КПП, який закрили 13 років тому.
Дорогу ремонтують у центрі села. За декілька кілометрів розпочинається румунське село Ізвоареле-Сучевей. До 2010 року в селі Шепіт працював пішохідний пункт пропуску. Коли Румунія увійшла в ЄС, його закрили через невідповідність стандартам.
Щоб потрапити в румунське село, в якому живуть родичі буковинців, місцевим жителям потрібно об’їжджати понад 160 кілометрів.
Поки що сам пункт пропуску не ремонтують – приміщення, де має працювати пропускна система, застаріле. Для будівництва нового КПП кілька жителів села віддали свої земельні ділянки, розповідає Голова громади Валерій Полянчук.
Згідно з тендером, два кілометри дороги капітально відремонтують та розширять за понад 170 мільйонів гривень. Також мають відремонтувати два мости, зробити берегоукріплювальні роботи, облаштують нове водовідведення проїзної частини, замінять водопропускні труби під дорогою, зупинки громадського транспорту і тротуари.
Наразі тут розширюють дорогу, ремонтують мости та роблять підпірні стінки на схилах гір. Біля мостів, які ремонтують, зробили тимчасові переправи.
«Мости будуть розраховані під нове навантаження. Нині зробили берегові опори на мостах, залиті фундаменти, і на одному мості проведено монтаж балок. Зараз проводимо арматурні роботи», – розповів підрядник.
Роботи фінансуються за гроші гранту Румунії – це приблизно 80 мільйонів гривень. Решту 100 мільйонів мають дофінансувати з державного бюджету.
«Ми працюємо лише на грантових грошах, сподіваємося на співфінансування з держбюджету цьогоріч. Ми подали пропозицію на 2023 рік для завершення цієї ділянки. Сподіваємося, у лютому-березні буде щось відомо», – розповів Мельничук.
Якщо гроші не надійдуть цьогоріч, ремонт дороги продовжать у 2024 році. Водночас у ОВА повідомили, що будівництво самого пункту пропуску — це наступний етап після ремонту дороги.

 

Джерело: suspilne.media

Share on social networks