AVTODOREXPO

dates will be defined later

На Місяці будуватимуть дороги подібні до земних асфальтованих

Незабаром Місяць може прийняти більше гостей, ніж будь-коли раніше, завдяки амбітному плану NASA та її міжнародних партнерів побудувати на його поверхні постійну базу для тривалого перебування астронавтів.
Основою майбутніх місій на Місяць стануть місяцеходи нового покоління, які дозволять екіпажам досліджувати поверхню супутника Землі. Однак існує серйозна загроза щодо шкідливого пилу, який ці місяцеходи підніматимуть під час руху.
Інженери працюють над розв’язанням цієї проблеми, розробляючи метод, який передбачає розплавлення пилу для створення твердої поверхні, подібної до асфальтованих доріг на Землі. Це гарантує безпечну та швидку подорож для місяцеходів та їхніх екіпажів.
Випробування, що імітують місячний пил, були проведені на Землі за допомогою лазерного променя, який плавить порошкоподібний матеріал, перетворюючи його на скляну, тверду поверхню. Однак інженери розглядають альтернативу для роботи на Місяці, де сонячне світло можна сконцентрувати на лінзі Френеля, щоб розплавити пил і створити необхідне покриття.
Європейське космічне агентство (ESA) нещодавно випустило відео, в якому описує роботу над цією технологією. За їхньою інформацією, інженери розробили метод, який використовує лазерний промінь діаметром 4,5 см для створення геометричних фігур з порожнистим центром близько 20 см в поперечнику. Ці плитки можна комбінувати для створення суцільних поверхонь на значних ділянках місячного ґрунту, які можуть слугувати дорогами або посадочними майданчиками для місяцеходів.
За підрахунками команди проекту, на будівництво плаского посадкового майданчика таким методом знадобиться приблизно 115 днів. Інженер з матеріалів ЄКА Адвеніт Макайя описав отриманий матеріал як «склоподібний і крихкий», і додав, що він стійкий до стиснення і не потребує ремонту в разі появи тріщин.
Місячний пил відомий своєю небезпекою для обладнання та астронавтів через свою дуже гостру структуру. Низька гравітація Місяця робить його ще більш небезпечним для місій, які відвідують його поверхню.
«Проблема впливу пилу була актуальною для NASA ще за часів програми «Аполлон». Під час місій астронавти постійно стикалися з пилом, який заважав роботі обладнання, призводив до перегріву і пошкодження скафандрів», – йдеться на сайті агентства.
Будь-яка технологія, що допомагає утримувати пил на відстані, буде вкрай корисною для запланованих місій Artemis, тому інженери активно працюють над розробкою методів нанесення місячного покриття, щоб перетворити пил на дорогу і забезпечити безпечне пересування наших астронавтів.

 

Джерело: universemagazine.com

Share on social networks