AVTODOREXPO

dates will be defined later

Сім найстаріших доріг у світі

Дороги завжди були важливим фактором в історії розвитку людства. Ось сім найстаріших доріг у світі.

 

7. Шосе Накасендо
Вік: 400 років
Де знаходиться: Японія
Довжина: 534 км
Це одна з п’яти важливих доріг, які сьогунат Токугава наказав побудувати в період Едо, щоб використовувати її як офіційний маршрут до Едо. Вздовж Накасендо розташовано 69 поштових містечок, які слугували зупинками для відпочинку пасажирів. Сьогодні окремі частини дороги Накансендо були перетворені на автостради або залізниці. Проте деякі частини Накасендо все ще залишаються в основному недоторканими. Між поштовими містами Цумаґо і Маґоме, в долині Кісо, знаходиться найвідоміша із цих частин.

 

6. Шовковий шлях
Вік: 1400 років
Місцезнаходження: Китай
Довжина: 6437 км
Шовковий шлях – це мережа торговельних шляхів, які з’єднували Китай, Далекий Схід, Близький Схід і Європу. Маршрути Шовкового шляху були створені, коли китайська династія Хань офіційно розпочала торгівлю із Заходом у 130 році до нашої ери. До 1453 року нашої ери, коли Османська імперія припинила торгівлю з Китаєм, вони продовжували функціонувати. Сьогодні історики називають ці шляхи «шовковими шляхами», що більш точно передає концепцію того, що існувало кілька магістралей.

 

5. Старий Великий Північний шлях
Вік: приблизно 2 000 років
Розташування: Австралія
Довжина: 658 км
Будівництво внутрішньої дороги, що з’єднує Сідней і Долину Мисливців (відстань 264 кілометри), було розпочато у 1825 році урядом Нового Південного Уельсу. До 720 ув’язнених працювали на будівництві кам’яної кладки для Великої Північної дороги – вона мала контрфорси, водопропускні труби, мости та підпірні стіни висотою 9 метрів. Через свою ізольованість і запровадження пароплавного транспорту, вся дорога була закинута до 183 року. У 2010 році 11 об’єктів Старої Великої Північної були додані до списку Світової спадщини.

 

4. Персидська королівська дорога
Вік: понад 2 000 років
Розташування: Єгипет
Довжина: 2 699 км
Найдавніша дорога на великі відстані, Персидська королівська дорога, простягалася на 2414 км від Суз, колишньої столиці Персії, через сучасну Туреччину, до Егейського моря. Цивілізація Інду проклала дороги з твердим покриттям у кількох своїх містах, хоча вони й не були такими протяжними, як міжміські шляхи. Персидську королівську дорогу використовували спочатку для перевезення пошти, торгівлі та військових цілей; пізніше її також використовувала Римська імперія.

 

3. Дорога Гізи
Вік: приблизно 4 600 років
Розташування: Єгипет
Довжина: 18 000 км
Найстаріша дорога з твердим покриттям у світі мала ширину 2 метри і протяжність у 12 кілометрів. Вона з’єднувала озеро Меріс з південно-західною частиною Каїра. За словами геологів, з часів Стародавнього Єгипту не відомо жодної іншої дороги з твердим покриттям.

 

2. Кар’єрна дорога до озера Меріс
Вік: понад 4 600 років
Де знаходиться: Єгипет
Довжина: 12 км
Ця дорога була знайдена в долині Файюм, приблизно у 70 кілометрах на південний захід від Каїра. Вона простягалася майже на 13 кілометрів і несла масивні базальтові блоки з кар’єрів за 70 кілометрів на південний захід від Каїра до пристані на березі озера Меріс.

 

1. Ріджвей
Вік: 5 000 років
Розташування: Англія
Довжина: 137 км
Ріджвей (англ. Ridgeway) – перша британська дорога і найстаріша дорога у світі. Англосакси вперше використали термін «хребтова дорога» для опису старих стежок, які йшли крутими хребтами пагорбів. Оскільки вони не мають твердого покриття, вони просто покладаються на тверду землю, щоб зробити безпечну поверхню для подорожі. Сьогодні вздовж Ridgeway можна знайти території видатної природної краси, кілька чарівних мальовничих сіл.

 

Джерело: oldest.org

Share on social networks