AVTODOREXPO

dates will be defined later

Кабмін сподівається направити на дороги 113 млрд грн у 2020 році

автобан

У 2020 році на ремонт автодоріг може бути направлена сума в розмірі 113 млрд грн. З них 9 млрд грн планують залучити шляхом випуску «Укравтодором» євробондів, а ще 35 млрд грн виділити з коштів, що надійшли від російського «Газпрому».

Про це розповів радник прем’єр-міністра України Юрій Голик. Також Голик роз’яснив, як будуть розподілятися кошти і які будуть джерела їх надходження.
«Дорожній фонд – 69 млрд грн. З нього віднімаємо оплату старих кредитів «Укравтодору» перед МФО – 7 млрд. Залишається 62 млрд. З них 5% – на безпеку дорожнього руху (3 млрд грн), 60% йде на «Укравтодор» (37 млрд грн) і 35% – на обладміністрації (22 млрд грн). З 37 млрд грн «Укравтодору» віднімається утримання доріг – 6,5 млрд грн. Залишається 31,5 млрд. Ось цей обсяг в 31,5 млрд грн завірений постановою Кабміну. Також 22 млрд грн вже пішли в ОДА. Тобто 53,5 млрд вже точно є», – заявив радник прем’єра.

Далі він додав: «Держгарантії. У держбюджеті було 29 млрд державних гарантій, з яких 10 млрд грн для «Укроборонпрому», а 19 млрд грн не розписані. Ми швидко забрали їх на «Укравтодор»: 10 млрд ми візьмемо в українських банків, на 9 млрд будуть бонди «Укравтодору».
«Є ще 3 млрд доларів, які зайшли від «Газпрому» («Нафтогаз України» отримав в кінці минулого року 2,9 млрд доларів в рахунок перемоги над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. – ред.). Вони будуть витрачені на лікарні, енергоефективність і дороги. Скільки на дороги? Ми цілимося на 35 млрд грн, як буде в реальності – не знаємо.

Є ще гроші МФО. Цього року за укладеними контрактами, за якими виконуються роботи передбачено близько 700 млн доларів. Але ці гроші будуть обрані не за один рік. Уявімо, що третина з них буде обрана у 2020-м. Це ще 6 млрд грн. Разом, отримуємо 113 млрд грн, проти 25 млрд грн в минулому році», – резюмував Юрій Голик.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявляв, що тільки на ремонт доріг державного значення у 2020 році планується направити 6,5 млрд грн.

Джерело: ЦЕС

Share on social networks