AVTODOREXPO

dates will be defined later

На добудову запорізького мосту в 2020 році виділять 500 млн грн

У 2020 році з держбюджету України на добудову мостового переходу через Дніпро в Запоріжжі буде виділено 500 мільйонів гривень, повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. За його словами, до будівництва мосту планується долучити іноземних підрядників.

«Найближчим часом буде проведено тендер, куди ми будемо залучати максимальну кількість підрядників. На жаль, це лише іноземні підрядники, тому що українські компанії, як правило, не мають таких технологій. Але, якщо помиляємося, то будемо раді бачити, звичайно, і вітчизняні наші компанії. Нам важливо таким чином провести тендер, щоб на нього прийшла максимальна кількість підрядників і змагалася між собою по ціні… В цьому році ми вже знайшли 750 мільйонів гривень, в наступному році заклали окремою строчкою на мости ще 500 мільйонів гривень, плюс необхідні кошти ми будемо залучати за рахунок дорожнього фонду», – сказав Олексій Гончарук.

Відкрити для руху транспорту першу чергу мостового переходу планується протягом 2 років. Зараз готуються документи для оголошення тендеру на добудову мосту.

«Орієнтовна сума завершення будівництва – близько 12,9 мільярда гривень», – повідомив начальник служби автомобільних доріг у Запорізькій області Андрій Івко.

31 жовтня парламент ухвалив зміни до бюджету України 2019 року, згідно з якими передбачено виділення близько 750 мільйонів гривень на будівництво мостового переходу через Дніпро в Запоріжжі.

Зведення нового мостового переходу через Дніпро в Запоріжжі триває з 2004 року. Воно неодноразово припинялося через проблеми з фінансуванням. Востаннє будівельні роботи поновлювалися 2016 року, коли було досягнуто згоди щодо спільного фінансування робіт з державного та місцевого бюджетів. Того ж року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв щороку надавати півмільярда гривень із держбюджету на будівництво мостів у Запоріжжі. Але з кінця 2017 року практично всі роботи на будівництві мостів було призупинено, у відповідності з приписом Державної архітектурно-будівельної інспекції України, через невідповідності у проектних документах, для усунення яких необхідно провести низку експертиз.

На території Запорізької області існує лише два мостових переходи через Дніпро, які розташовані в межах міста Запоріжжя, – плотина ДніпроГЕСу та мости Преображенського через Хортицю. Найближчі до них мости розташовані в сусідньому обласному центрі – Дніпрі.

Джерело: Радіо Свобода

Share on social networks