AVTODOREXPO

dates will be defined later

Естонія починає випробовування екологічного “зеленого” асфальту

Уряд Естонії розпочинає тестування так званого «зеленого» асфальту. У межах випробування в країні з’явиться перша ділянка дороги з новим покриттям. Метою проєкту є зменшення забруднень довкілля від дорожнього покриття.
Суть експериментальної технології зі створення нового дорожнього покриття полягає в заміні одного з основних складників звичайного асфальту – бітуму, який є продуктом переробки нафти. Саме через цей складник дорожнє покриття залишає чималий слід на довкіллі й завдає йому шкоди. Тому проєкт передбачає заміну бітуму як складника у виготовленні асфальту.
Замість похідних нафти, в екологічному асфальті використовують лігнін. Це полімер рослинного походження, який просочує стінки рослинних клітин у процесі їхнього виробництва. Через високу міцність цей полімер активно використовують у промисловості, тому зараз в Естонії експериментують з тим, чи може лігнін стати складником асфальтового покриття.
Нова суміш буде проходити випробування на ділянці шосе шосе Мяекюла – Коеру – Капу. При цьому мова йде як про проїзну частину, так і про тротуари та велодоріжки.
Цікаво, що лігнін стає альтернативою багатьом неекологічним сполукам. Наприклад, у Євросоюзі планують реалізовувати проєкт з виготовлення лігнінових акумуляторів, аби не тільки знизити шкідливий вплив на довкілля, але й створити альтернативу китайським літієвим акумуляторам.

 

Джерело: 24tv.ua

Share on social networks