AVTODOREXPO

dates will be defined later

Чарівне кільце – дивовижна розв’язка з шести кіл в Англії

«Чарівне кільце» – таку іронічну назву має одна з найбільш химерних і заплутаних розв’язок у Великій Британії, яку 2009 року офіційно визнали четвертим найстрашнішим перехрестям в країні. Розв’язка знаходиться поруч із футбольним стадіоном міста Свіндон (Англія) і складається з п’яти невеликих кіл, де рух організовано проти годинникової стрілки. Всі невеликі кола разом організують шосте зовнішнє коло, по якому транспортні засоби рухаються за годинниковою стрілкою.
Складна розв’язка дозволяє проїхати кількома маршрутами між під’їзними дорогами. Зовнішнє коло забезпечує рух за годинниковою стрілкою, як звичайне кільцеве перехрестя (у місцях, де транспорт рухається лівим боком дороги), і менш досвідчені водії можуть використовувати тільки зовнішнє коло. Внутрішні кола забезпечують рух проти годинникової стрілки, і більш досвідчені автомобілісти можуть використовувати альтернативні шляхи.
«Чарівне кільце» у Свіндоні було побудоване у 1972 році за проектом Френка Блекмора з Британської лабораторії транспортних і дорожніх досліджень. Одразу після відкриття розв’язка не мала дорожніх знаків із напрямками руху, тож на кожному міні-круговому перехресті працювали поліцейські, які допомагали водіям впоратися з керуванням. На пілотному етапі тут не було також і постійної розмітки, тож кола могли змінювати свою конфігурацію, а схему руху коригували за результатами спостережень. Сучасна загальна конфігурація розв’язки існує бехз змін уже 51 рік.
У 2005 році за результатами опитування громадськості, проведеного британською страховою компанією, «Магічне кільце» було визнане найгіршим перехрестям. У грудні 2007 року за результатами опитування BBC News цю розв’язку було названо одним із «10 найстрашніших перехресть у Великій Британії». Однак кільцеві перехрестя забезпечують кращу пропускну здатність і мають кращі показники безпеки, оскільки транспорт рухається надто повільно, щоб завдати серйозної шкоди у разі зіткнення.

 

Джерело: cinch.co.uk

Share on social networks