АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Нашарування століть на дорозі A303 у Великобританії

А303 – одна з найважливіших автомагістралей Великобританії, що сполучає Лондон і Південно-західний регіон Англії. Одна з найвидатніших ділянок цієї дороги проходить біля відомого монумента Стоунхендж, чий вік оцінюють у 5000 років.
Нещодавно в мережі з’явилось фото зрізу цієї дороги, де в буквальному сенсі можна побачити нашарування століть.
За ним можна побачити, що вперше дорога на цьому місці з’явилася у праісторичні часи, коли для вимощування доріг використовували натуральні матеріали на зразок крейди. Адже Стоунхендж був важливим ритуальним місцем і приваблював багатьох людей. Пізніше деякі зі шляхів, які утворилися у цьому регіоні, увійшли до мережі доріг часів Римської Імперії.
Після відходу Риму, дороги стали занедбаними аж до часів середньовіччя, коли вони знову почали слугувати шляхами для руху торгівців і мандрівників. До цієї мережі увійшов шлях А303, де почали з’являтись перші ознаки «дорожньої інфраструктури» – верстові камені, перехрестя, придорожні готелі.
Мережа доріг розвивалася і вдосконалювалася в Георгіанську та Вікторіанську епохи, разом з тим, як з’являлися і набували популярності нові види транспорту – карети, велосипеди, залізниці. Дорога А303 була каретним маршрутом між Лондоном і Екстером, слугувала шляхом для багатьох письменників тих часів і плацдармом для експериментів, наприклад першого парового автомобіля Річарда Тревітіка у 1801 році.
У 20-му столітті з появою сучасних механічних автомобілів вимоги до доріг змінились. Шлях А303 став магістральною дорогою у 1933 році та з’єднав дороги М3 у Гемпширі та М5 у Сомерсеті. На більшості своєї протяжності дорога мала по дві смуги рухи, а на окремих відрізках – тільки по одній, зокрема, й поблизу Стоунхенджу, аби не пошкодити історичний ландшафт.
Сьогодні дорога зустрічає нові виклики – необхідність збільшити пропускну спроможність і не пошкодити один із найвідоміших об’єктів культурної спадщини. Один із проєктів, який розглядають зараз фахівці – створення підземного тунелю.

 

Джерело: earthlymission.com

Поділитися в соцмережах