АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Скільки коштів на ремонт доріг виділили в Україні з початку війни

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну витрати на дороги стали значно скромнішими, ніж до того.
Зокрема, 2022 року на ремонт автошляхів було виділено близько 30 млрд грн; 2023-го – 63,6 млрд грн, із них 16 млрд грн – субвенції від міжнародних партнерів.
Ці гроші були використані перш за все на відновлення зруйнованих російськими окупантами доріг та об’єктів дорожньої інфраструктури. І це не тільки зведення підірваних мостів, а й налагодження понтонних та насипних переправ. Тому і не дивно, що в перелік областей з найбільшими витратами на ремонт доріг увійшли: Дніпропетровська, Київська, Харківська, Херсонська та Запорізька області.
22 вересня 2023 року Верховна Рада України ухвалила рішення про перенаправлення всіх коштів з Дорожного фонду (94,7 млрд грн) на оборону.
Разом з тим витрати на ремонт автошляхів місцевого та державного значення, а також відбудову об’єктів дорожньої інфраструктури будуть фінансуватися за рахунок невикористаних коштів за 2021−2023 роки.
Також передбачається, що частину потреб покриють місцеві бюджети та субвенції від міжнародних партнерів. Варто пам’ятати й про те, що від 30 травня 2022 року «Укравтодор» отримав дозвіл на будівництво та ремонт автошляхів в «кредит». Це означає, що шляхи будуються за кошти підрядників і будуть повністю оплачені вже після закінчення війни.
Тобто, попри рішення Верховної Ради про переведення більшості коштів на оборону, дороги будуть активно будуть ремонтувати й 2024 року.
Однак в суспільстві не вщухають суперечки щодо доцільності виділення коштів в умовах воєнного стану, адже завжди існує вірогідність масштабного пошкодження дорожнього полотна відразу після закінчення будівництва в наслідок «прильоту» чи іншого акту агресії з боку росії.
З іншого боку – автошляхи використовують не тільки для проходження цивільного транспорту, а й для евакуації поранених та біженців із зони проведення активних бойових дій та перевезення боєприпасів, ліків, їжі та воєнної техніки. Тобто, відремонтований шлях може врятувати життя тих, хто знаходиться в безпосередній близькості до лінії фронту.

 

Джерело: finance.ua

Поділитися в соцмережах