АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

У будівництві доріг тепер рекомендується використовувати геосинтетичні матеріали

На думку експертів, геосинтетика може подовжити термін служби дороги на 30%.
З осені цього року українські дороги можуть проектуватися більш якісними, оскільки змінені будівельні норми рекомендують використовувати геосинтетичні матеріали у будівництві. Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

«Геосинтетичні матеріали мають використовуватися ширше, адже це якість, а отже довший термін служби наших доріг. Крім того, вони дозволяють істотно зменшити вартість будівництва, ремонту й утримання доріг. Це також екологічно – зменшуються витрати природних матеріалів і знижуються обсяги підготовчих робіт. Тому ми ще раз акцентуємо увагу на цій темі та вже внесли відповідні зміни до ДБН, де рекомендуємо використовувати геосинтетики у будівництві трас. Норми діють з 1 вересня цього року», – розповів президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Він підкреслив, що такі матеріали дуже важливо застосовувати на слабких ґрунтах і ґрунтах із підвищеною вологістю для поліпшення міцності дорожнього покриття.
За підрахунками експертів, використання геосинтетиків у дорожньому будівництві дозволяє до 20% зміцнювати дорожнє покриття, до 30% подовжувати термін його служби та загалом знижувати утворення можливих дефектів на дорогах.

Крім того, геосинтетики прості у використанні та укладанні, компактні у транспортуванні. «Впевнений, що майбутнє якісних доріг саме за геосинтетиками», – підсумував Парцхаладзе.

Довідка:
Сьогодні у світі випускається близько 400 видів геосинтетиків. Це геотекстиль, геосинтетичні решітки та сітки, геомембрани та геокомпозити. Вони можуть мати вигляд рулонів, стрічок або об’ємних матеріалів, один із компонентів яких виконано з синтетичного чи натурального полімеру.

Джерело: ME3

Поділитися в соцмережах