АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

Цікаві концепти світлофорів майбутнього

Класичний світлофор із трьома секціями – один із ключових інструментів регулювання трафіку. Але дизайнери з різних куточків світу фантазують про те, як його можна вдосконалити. Іноді – заради естетики та краси у містах, а іноді – навіть заради очищення повітря.

Mobious Strip Lamp – багатофункціональний світлофор у формі стрічки Мебіуса
Ця елегантна металева стійка на подобу стрічки Мебіуса поєднує в собі три функції одразу. На ній розміщуються світлофори для автомобілів і пішоходів з блоками відліку часу, та модуль вуличного освітлення. Завдяки поєднанню кількох функцій одразу, дизайнер Кісунг Лі (Kisung Lee) мав на меті знизити візуальний шум на вулицях міст.

UNISignal – світлофор для тих, хто не розрізняє кольори
Що більше відрізняється один сигнал від одного, то швидшою буде реакція водіїв. Такої думки дотримуються автори цього концепту – дизайнери Джіюн Кімм (Jiyoun Kim), Хванджу Джеон (Hwanju Jeon) і Сунюн Янг (Soonyoun Yang). Вони розробили світлофор, у якому сигнали відрізняються не лише кольором, але і формою. До того ж такі світлофори допоможуть безпечно керувати автомобілем людям, які не розрізняють кольори.

EkoLight – світлофор, що здатен зменшити викиди вихлопних газів
На думку дизайнера Дам’яна Станковича (Damjan Stankovic), саме світлофори можуть допомогти очистити повітря у містах. Його концепт передбачає особливий дизайн червоної секції – він має демонструвати залишок часу до старту. Таким чином, водії зможуть глушити двигун в очікуванні зеленого сигналу.

Світлофор – пісочний годинник
В першу чергу цей світлофор дивує тим, що не має звичних трьох секцій, а лише одну. Діодне табло має зображення у формі пісочного годинника, який змінює свій колір відповідно трьом фазам світлофора. Він також візуалізує час, який лишається до старту чи зупинки руху.

Віртуальна стінка
Ця концепція розроблена у першу чергу, аби убезпечити пішоходів, що переходять дорогу. Адже такий червоний сигнал просто неможливо не помітити. Дві стійки, встановлені навпроти одна одної, формують зображення лазерами, утворюючи віртуальну стінку на дорозі.

Поділитися в соцмережах