АВТОДОРЕКСПО

дати будуть визначені згодом

На Хмельниччині закінчився чотирирічний ремонт дороги

На Хмельниччині завершили капітальний ремонт частини дороги М-30, який тривав чотири роки. Йдеться про ділянку від Голоскова Меджибізької територіальної громади до межі з Вінницькою областю у Летичівській громаді. Вона має протяжність майже 41 кілометр. Така значна тривалість ремонту була зумовлена проблемами з підрядником.
Зробити ремонт на згаданій дорозі запланували ще 2015 року. Тоді «Укравтодор» уклав угоду про співпрацю з Міжнародним банком реконструкції та розвитку. А 2017 року тендер виграла китайська компанія Xinjiang Communication Construction Group Co.
Почали ремонт навесні 2018 року. З самого початку темпи виконання робіт були дуже низькими. Станом на травень 2019 року, тобто через рік, підрядник виконав 1% робіт замість 70% запланованих. Відтак договір з китайською компанією розірвали й за погодженням з МБРР розпочали новий тендер у травні 2020 року.
Переможцем торгів стала турецька Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. Сума контракту склала 54,62 мільйона доларів. Гроші надали у вигляді кредиту. Ще дві іноземні компанії, з Туреччини та Південної Кореї, займалися технічним наглядом. До кінця 2021 року більша частина робіт була виконана.
З початком російського вторгнення всі ремонти припинили. Водночас недоремонтована ділянка на Хмельниччині стала одним з головних евакуаційних шляхів для українців у західному напрямку. Поблизу Летичева утворювалися багатогодинні затори. Коли тимчасові рішення себе вичерпали, в «Укравтодорі» вирішили відновити роботи. МБРР, підрядник та технічні спостерігачі на це погодилися.
Днями перший заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко повідомив, що роботи на ділянці завершені: «У рамках контракту частину ділянки реконструювали під параметри 1 категорії, що передбачає чотири смуги руху. Решту капітально відремонтували з улаштуванням третьої смуги руху. Також капітально відремонтували два 71-метрові мости – через річки Південний Буг та Вовк – і 77 водопропускних труб. Роки дискомфорту водіїв та сповільненого трафіку позаду».

 

Джерело: vsim.ua

Поділитися в соцмережах